/**/

marți, 27 decembrie 2011

Copilaria noastra vs Copilaria voastra

Suna ciudat cum diferentele dintre generatii sunt din ce in ce mai mari si mai rapide: chiar si la o diferenta de varsta cuprinsa intre 4 si 7 ani deja ne este greu sa ii mai intelegem pe ceilalti. Acelasi lucru este valabil si pentru ei – neintelegand ce anume dorim de la ei.



Chiar nu reusesc sa inteleg cum de a rezultat o diferenta atat de mare intre cei nascuti inainte de ’89 si dei de dupa... Se pare ca Revolutia din decembrie ’89 nu a fost numai o schimbare de sistem politic, ci a fost o adevarata revolutie in gandire, dorinte si comportament.

Desi poate pare ca ma contrazic si ca sunt genul de persoana care se multumeste cu putin, vreau sa va garantez ca nu este asa. Cu toate acestea nu inteleg cum de copii din ziua de azi nu mai au nici o bucurie, sau poate nu ii mai intelegem noi: tot ce isi doresc e un telefon mobil mai bun decat al colegilor, sa primeasca un nou laptop, internet pe mobil, un nou joc – si toate acestea indiferent de varsta. Cred ca se sar niste pasi pe care noi ii consideram destul de importanti – niste dulciuri, o minge, un ceas, poate o vizita la muzeu sau o excursie la munte. Noi aveam prea mult de asteptat pentru a ajunge in Oraselul Copiilor in timp ce acum toti copii ar prefera sa stea toata ziua in fata televizorului/computerului.

Cati dintre cei nascuti dupa ’90 inteleg videoclipul de mai jos?

Leasa Dragos: Copilaria noastra vs Copilaria voastra

Poate ca multi vor spune ca inteleg, sau vor veni cu nu stiu cate motive pentru care nu mai e acelasi lucru. E normal paa la urma, avand in vedere progresul tehnologic, insa nu am inteles niciodata de ce copii din ziua de azi cred ca li se cuvine totul fara a face nimic in schimb.

Cati dintre noi nu au auzit: „uite ca lui X i-au cumparat iPhone... mie de ce nu imi iei?” Nu mai primim ceva pentru ca am luat nota 10 sau pentru ca am luat premiul I, primim ceva pentru ca „trebuie”.

Din fericire sau din pacate pana acum o perioada am meditat elevi pentru admiterea la liceu: nimeni nu se mai agita cu invatatul pentru ca nimeni nu mai invata „Cine mai invata? Nimeni... Sa invat eu sa rada lumea de mine”. Pe vremea mea noi radeam de cei mai slabi la invatatura. Acum se pare ca este exact invers.

Ce mi se pare cel mai trist – din cauza idiotilor promovati in diverse functii doar ce criterii de genul „Tata este ...” si din cauza altor idioti care nu raspund in fata legii din aceleasi motive, toti tinerii din ziua de azi asteapta sa le cada in brate nu stiu ce post de director in nu stiu ce firma. Nimeni nu mai vrea sa munceasca, toti vor facultati, toti vor functii si la un moment dat toate aceste lucruri se vor intoarce impotriva noastra a tuturor.


Si totul cred ca este din vina nostra – pentru ca noi i-am rasfatat si am promovat nonvalorile. Asadar continuati dragi parinti sa platiti profesori pentru note mari, apoi cumparati-le capacitatea pentru ca odorul vostru e inteligent dar le-a dat prea greu (subiecte care odinioara erau considerate ca fiind mai simple), tot asa ajutatii sa innoate printr-un liceu de 2 bani si in final cumparatii si BAC pentru a ajunge sa faca si copilasul o facultate. Mai aveti de platit cativa ani niste restante la o facultate particulara care fenteaza orice idee de invatamant si in final va puteti lauda cu odorul dumneavoastra... Pentru toate aceste performante aveti grija sa ilrecompensati si sa il rasfatati cu: telefoane mobile, un iPad, laptopuri, bani de buzunar etc, iar intr-un final sa mirati cum de nu va angajeaza nimeni micul geniu daca nu aveti niste relatii acolo unde trebuie.

27 dec 2011